Člen největší lázeňské skupiny v České republice
Lázně Luhačovice, akciová společnostLogo Lázně Luhačovice

Aktuality z lázní

Vila Vlastimila rozšířila kapacitu dětských léčeben

Poptávka po dětských léčebnách je především v hlavní sezóně velká. Alespoň část převisu po nich pomůže uspokojit na jaře letošního roku zakoupená vila Vlastimila, která přivítala první dětské pacienty ve čtvrtek 16. června 2016. K dispozici je dvanáct lůžek ve čtyřech dvoulůžkových pokojích, jednom čtyřlůžkovém apartmá a nechybí ani společenská místnost. Součástí je příjemná zahrada s altánkem. Služby budou malí pacienti s doprovodem čerpat v dětské léčebně Miramonti.


Vila Vlastimila se nachází v městské památkové zóně na okraji Pražské čtvrti v těsné blízkosti dětské léčebny Vítkov. Byla navržena slovenským architektem Dušanem Jurkovičem v roce 1903. Romantickou malou vilku se skromným interiérovým vybavením navrhl architekt pro svého známého Františka Pospíšila, vedoucího strojovny, elektrárny a prádelny v luhačovických lázních. Historie Pospíšilovy vily je však spjata nejvíce se jménem Leoše Janáčka, který zde několikrát bydlel v době svých léčebných pobytů v Luhačovicích a pracoval na významných dílech. Poprvé se ve Vlastimile ubytoval, když byla vilka čerstvě postavena, v letech 1904 a 1905, pak v letech 1914, 1916 a 1917. Většinu ze svých pětadvaceti pobytů v Luhačovicích strávil Mistr Janáček v zařízeních, která dnes patří akciové společnosti Lázně Luhačovice. Kromě vily Vlastimily bydlel i v Jestřabí, Růžové vile (dnešní vila Alpská růže) a Janově domě (dnešní hotel Jurkovičův dům).

(Informace čerpány z publikace Příběhy domů a vil - Ladislava Horňáková, Blanka Petráková)





zpět na další aktuality




Starší aktuality:

2015

2014

2013
Úvodní strana | Mapa webu | Kontakt
Lázně Luhačovice, a.s., Lázeňské náměstí 436, 763 26 Luhačovice, ČR, telefon: +420 577 682 111, e-mail: info@lazneluhacovice.cz, www.lazneluhacovice.cz
Věrnostní programy Člen svazu léčebných lázní Člen AHR ČR Zápatí stránky