Člen největší lázeňské skupiny v České republice
Lázně Luhačovice, akciová společnostLogo Lázně Luhačovice

Aktuality z lázní

Jurkovičovy stavby znovu ožijí

Přestavbou bývalého Vodoléčebného ústavu, Říčních a slunečních lázní a Slatinných lázní vznikne moderní hotelový komplex s wellness a lázeňskými službami. Akciová společnost Lázně Luhačovice ve svých záměrech v horizontu 5 až 8 let počítá s další významnou investicí, která je v současné době ve fázi rozvojové studie. Cílem je znovuoživení souboru historicky cenných staveb, které jsou již několik let mimo provoz.

Základním kritériem připravované rekonstrukce je zachování architektonické a památkové hodnoty staveb. Vodoléčebný ústav, podobně jako Jurkovičův dům a Chaloupka, vznikl přestavbou staršího domu – Jestřabského mlýna. Hlavní objekt byl postupně doplněn Jurkovičem a dalšími architekty v ucelený areál staveb. Významným faktem je u tohoto celku to, že areál dosud neprošel celkovou opravou či modernizací a může tak být i cenným zdrojem dalšího poznání a interpretace Jurkovičova díla. Interiér dvoupodlažní odpočívárny je nejpozoruhodnějším vnitřním prostorem, který Jurkovič v Luhačovicích vytvořil. Při citlivém přístupu k obnově a při podrobně provedených průzkumech může být u tohoto objektu dosaženo vysoce autentické prezentace Jurkovičova díla z počátku 20. století.


Vizualizace

Kromě přestaveb realizoval Jurkovič v Luhačovicích i několik novostaveb, ke kterým se řadí i Říční a sluneční lázně. Areál koupaliště dnes není využíván, i když jeho funkce nebyla změněna. Důvodem je existence přísných hygienických norem na koupání v bazénech, které znemožňují koupání v neupravené říční vodě. Součástí lázní byla i tzv. vzduchoplavba. Tato luhačovická specialita vznikla na začátku dvacátého století a šlo o tělocvik na slunném místě v lese.

Cvičenci byli oblečeni do plaveckých úborů a otužování těla provozovali za každého počasí. Sirné a slatinné lázně, které byly postaveny v roce 1909, formálně navazují na Jurkovičovo architektonické pojetí lázeňských budov. Společně s Vodoléčebným ústavem jsou dnes již nevyužívané, balneoprovoz zde byl počátkem nového století postupně utlumován a nakonec úplně zrušen.

Unikátně přestavěný hotelový komplex citlivě zasazený do přírody podél řeky Šťávnice by měl oslovit hosty přijíždějící za odpočinkem a relaxačními pobyty, ale i ty, kteří chtějí v Luhačovicích strávit rodinnou dovolenou spojenou s turistikou a cykloturistikou. Mimo jiné bude hotel vybaven také zázemím pro cyklisty. Přínosem pro klienty bude celoroční rozšíření služeb a nabídky. Výhodou může být i dostupnost Centrálních lázní – rehabilitačního pavilonu, který je v přímém sousedství komplexu. Předpokládá se, že by v celém areálu mělo být okolo 124 lůžek v 63 pokojích. Hotelové pokoje by měly být situovány do klidových poloh s výhledy do přírody nebo lázeňské scenérie. Říční a sluneční lázně - jedna z největších atrakcí hotelu – budou rozšířeny o sportovní hřiště a kryté wellness centrum. V areálu budou například pískové kurty na plážový volejbal a ve wellness centru bude kromě bazénu i sauna a prostory pro lázeňské a wellness procedury. Restaurace se bude nacházet v hlavním objektu Vodoléčebného ústavu. Nebude chybět ani velkorysá letní terasa. Posezení ve foyer hotelu je orientováno na jih, odkud bude výhled na říční a sluneční lázně a přírodní scenérii protějšího zalesněného kopce.





zpět na další aktuality




Starší aktuality:

2015

2014

2013
Úvodní strana | Mapa webu | Kontakt
Lázně Luhačovice, a.s., Lázeňské náměstí 436, 763 26 Luhačovice, ČR, telefon: +420 577 682 111, e-mail: info@lazneluhacovice.cz, www.lazneluhacovice.cz
Věrnostní programy Člen svazu léčebných lázní Člen AHR ČR Zápatí stránky